محصولات
    شرکت ها
        مرتب سازی بر اساس :

          گوارگام

          گوارگام (guar gum) یا صمغ گوام، ماده ای خوراکی و فیبریست که از دانه ی گوار به دست می آید. از صمغ این گیاه که دانه اش بی شباهت به لوبیا نیست برای بهبود مشکل های رایج گوارشی مثل اسهال و یبوست استفاده می شود. در ادامه ی این مقاله مطالبی درباره ی خواص، ویژگی ها و کاربرد گوارگام گردآوری شده است که قصد داریم با مرور و بررسی آن، بیشتر با این ماده آشنا شویم.

          گوارگام چیست؟

          هنگام خریدگوارگام در نظر داشته باشید که نام دیگر آن گواران است یک پلی ساکاریدِ گالاکتومانان است که طی فرآیندی با استخراج صمغ گوار تهیه می شود. گوارگام ماده ای پودری شکل و تقریبا سفید رنگ است که بو ندارد و در آب محلول است. خود دانه ی گوار و در نتیجه گوارگام از لحاظ شیمیایی ماده ای خنثی محسوب می شود. گوارگام کم کالری ست و محتوای فیبری چندان زیادی نیز ندارد. ترکیب دقیق محتویات گوارگام بسته به تولیدکننده ی آن متفاوت است. با این وجود میزان پروئتین موجود در آن می تواند بین 5 تا 6 درصد باشد.

          گیاه گوار که گوارگام را از دانه های آن تهیه می کنند بیشتر در هند و پاکستان کشت می شود.

          ساختار شیمیایی گوارگام

          گوارگام یک پلی ساکارید یا زنجیره ای طولانی از مولکول های کربوهیدرات است که از دو قند معروف با نام های مانوز و گالاکتوز تشکیل شده است.

          مشخصات فنی گوارگام

          نام فارسی مادهگوارگام
          لاتینGuargum
          نام دیگرگواران
          فرمول شیمیاییC10H14N5Na2O12p3
          شکل ظاهریجامد
          جرم مولی535.15 g/mol
          CAS NO9000-30-3

          تاریخچه گوارگام

          گوار گیاهیست که اولین بار در مناطقی خشک و کم آب در هند و پاکستان کشت شد. به سرعت به خاطر خاصیت مقاومت چشمگیری که در برابر کم آبی و شرایط سخت از خود نشان داد مورد توجه قرار گرفت و در سال 1903 به آمریکا و صنعت کشاوری آمریکا معرفی شد.

          در آمریکا به منظور استفاده در حجم بسیار و به شکل صنعتی در اوکلاهاما و تگزاس کاشته شد. به همین ترتیب هم اکنون نیز هند، پاکستان و آمریکا که سرزمین بومی این گیاه نیست از بزرگترین تولیدکنندگان گوار می باشند.

          با توجه به اینکه خشک بودن دانه های گوار از مهم ترین نکاتیست که حین کاشت و برداشت آن مورد توجه است، آن را پیش از آغاز فصل بارانی برداشت می کنند. اگر رطوبت به دانه های گوار برسد، می تواند از خواص مفید آن بکاهد.

          روش تولید گوارگام

          گوارگام طی فرآیندی پیشرفته پس از پوست کندن، هیدراته کردن و سپس سابیدن دانه های گوار تهیه و تولید می شود. درنهایت فرآیند تولید گوارگام ماده ای پودرمانند باقی می ماند که در صنایع به کار می رود و با ترکیب با آب به صمغ یا آدامس گام تبدیل می شود.

          کاربرد گوارگام

          گوارگام ماده ایست که از آن برای غلیظ کردن، بهبود بافت، به عنوان استابیلایزر و همچنین به عنوان امولسیفایر در صنایع مختلف استفاده می شود. گوارگام به شکل عمده در صنایع غذایی به کار گرفته می شود. می توان به سادگی گفت که گوارگام در میان انواع دیگر صمغ های خوراکی، بیشترین استفاده را در صنایع غذایی دارد.

          محصولات و صنایعی که گوارگام در ترکیبات آن ها حضور دارد.

          گوارگام به شکل گسترده در محصولات غذایی حضور دارد که در ادامه سعی کردیم انواع اصلی آن را لیست کنیم.

          • بستنی
          • ماست و لبنیات
          • سس های سالاد
          • محصولات فرآوری شده ی بدون گلوتن
          • پنیر
          • سوپ
          • پودینگ
          • غلات صبحانه
          • آب سبزیجات
          • کفیر

          که علاوه بر محصولات غذایی و خوراکی عنوان شده، گوارگام در صنایع دیگر از جمله صنایع آرایشی، صنایع دارویی، صنایع نساجی و کاغذسازی نیز کابرد دارد.

          گوارگام و درمان بیماری

          از خرید گوارگام به شکل درمانی به عنوان ملین برای درمان یبوست و برخی مشکلات گوارشی روده استفاده می شود. همچنین گوارگام در درمان بیماری های گوارشی مختلفی مانند سندرم روده ی تحریک پذیر (IBS)، چاقی و دیابت نیز کاربرد قابل توجهی دارد. به علاوه مصرف گوارگام به صورت خوراکی به کاهش کلسترول خون کمک کرده و از ضخیم و سخت شدن شریان ها (آترواسکلروز) جلوگیری می کند.

          عملکرد گوارگام

          گوارگام فیبریست که پس از ورود به لوله ی گوارشی و روده، حجیم شده و با جذب مایعات، مایعات مدفوع را کنترل و نرمال می کند. مایع اضافی را در اسهال جذب می کند و مدفوع را در یبوست نرم می کند. همچنین مانع جذب کلسترول و گلوکز در معده و روده می شود.

          گوارگام در صنایع خوراکی

          علت حضور گوارگام در صنایع غذایی خاصیت جذب و کنترل آب آن است. گوارگام محلول در آب است و پس از مخلوط شدن در آب ژلی ایجاد می شود که در غذاها و نوشیدنی های مختلف، از آن به عنوان غلیظ کننده، تعلیق کننده و نگهدارنده استفاده می شود. یکی از معروف ترین کاربردهای گوارگام حضور آن در مواد اولیه ی تهیه ی بستنی است. می توان گفت گوارگام در کارخانه های تولید لبنیات بیشترین حضور را در صنعت خوراکی دارد.

          گوارگام در محصولات آرایشی و بهداشتی

          خرید گوارگام برای استفاده در تولیدات آرایشی و بهداشتی، از گوارگام به عنوان غلیظ کننده ی کرم های بهداشتی و لوسیون ها استفاده می شود.

          گوارگام و لاغری

          مدتیست که توجه ها به خواص ویژه ی گوارگام برای کاهش وزن افزایش پیدا کرده است. زیرا گوارگام که ماده ای فیبریست در روده منبسط شده و افزایش حجم پیدا می کند. به همین ترتیب موجب کاهش اشتها و ایجاد احساس سیری می شود. گرچه طبق بررسی های انجام شده، تاثیر قابل توجهی نداشته و همچنان برای کاهش وزن بهترین راه رعایت رژیم غذایی مناسب است.

          عوارض گوارگام

          سازمان غذا و دارو (FDA) گوارگام را به طور کلی برای استفاده در مقادیر مشخص بی خطر می داند. به همین ترتیب می توان گفت درصورتی که گوارگام خوراکی به همراه مقدار قابل توجهی آب مصرف شود برای اکثر افراد خطری ندارد. مصرف آب نیز به این منظور پیشنهاد می شود که از خفگی و گرفتگی انسداد روده جلوگیری شود.

          از دیگر عوارض جانبی گوارگام می توان به افزایش گاز روده، اسهال و حجم مدفوع اشاره کرد. این عوارض با قطع و یا کاهش مصرف گوارگام قطع و کنترل می شوند. مصرف مقادیر زیاد گوارگام و حضور نداشتن مقدار کافی آب نوشیدنی روزانه ممکن است موجب انسداد روده شود.

          مقدار مناسب مصرف خوراکی گوارگام

          گوارگام برای درمان یبوست: دوازده گرم در هر روز که بهتر است با چهار گرم شروع شده و به تدریج افزایش پیدا کند. افزایش تدریجی دوز مصرف گوارگام برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی ناخواسته ی گوارشی ست.

          گوارگام برای درمان دیابت: پانزده گرم در روز با مشورت پزشک مصرف شود.

          گوارگام برای بهبود کلسترول بالا: با توجه به اینکه برای کاهش کلسترول خون بهتر است گوارگام را به صورت ترکیبی با چند ماده ی دیگه دریافت کنید، با مشورت پزشک مصرف شود.

          گوارگام برای درمان سندرم روده ی تحریک پذیر: مصرف روزانه پنج گرم گوارگام نیمه هیدرولیز شده. برای رعایت احتیاط با مصرف پزشک مصرف شود.

          گوارگام نیمه هیدرولیز شده(PHGG) چیست؟

          گوارگام نیمه هیدرولیز شده به گوارگامی گفته می شود که طی فرآیندی شیمیایی به کمک اسید یا حرارت، خاصیت حلالیت آن در آب افزایش پیدا کرده است.

          نکات ایمنی سلامت و گوارگام

          در خرید گوارگام در نظر داشته باشید

          مصرف گوارگام و مشکلات گوارشی: یکی از مشکلات گوارشی که اگر به آن دچار هستید بهتر است گوارگام مصرف نکنید، انسداد دستگاه گوارش می باشد. در این صورت باید از مصرف گوارگام پرهیز شود.

          مصرف گوارگام و فشار خون پایین: می دانیم که گوارگام می تواند فشار خون را کاهش دهد که این وضعیت باید برای افراد مبتلا به فشار خون مورد توجه قرار گیرد.

          مصرف گوارگام و جراحی: اگر جراحی برنامه ریزی شده ای پیش روی خود دارید بهتر است که حداقل دو هفته قبل مصرف گوارگام خوراکی را قطع کنید. زیرا گوارگام می تواند سطح گلوکز خون را تغییر داده و در روند جراحی موجب اختلال شود.

          مصرف گوارگام برای افراد دیابتی: طبق اطلاعاتی که از بررسی مصرف گوارگام به صورت خوراکی در دست است، می‌ دانیم که گوارگام باعث کاهش قند خون می شود که این در افراد مبتلا به دیابت می تواند شرایط نگران کننده ای باشد. اگر به دیابت مبتلا هستید و گوارگام مصرف می کنید باید همواره میزان قند خون خود را بررسی و کنترل کنید.

          مصرف گوارگام در هنگام بارداری و شیردهی: به طور کلی مصرف مقدار معمولی از گوارگام در ایام بارداری خطرناک نیست. با این وجود اطلاعات دقیقی از تاثیرات مصرف گوارگام هنگام شیردهی در دست نیست. به همین دلیل کارشناسان تغذیه پیشنهاد می دهند که در این دوران احتیاط را رعایت کرده و گوارگام مصرف نشود.

          در ادامه تداخلات دارویی حین مصرف گوارگام را خیلی کوتاه مرور می کنیم.

          تداخل گوارگام با اتینیل استرادیول:

          درجه ی تداخل آن معمولی است و بهتر است احتیاط شود. پیش از مصرف راجع به نحوه ی مصرف آن مشورت بگیرید.

          علت تداخل: اتینیل استرادیول نوعی استروژن دارویی ست که در برخی داروهای ضدبارداری و داروهای کنترل هورمونی برای یائسگی و... حضور دارد. گوارگام می تواند در فرآیند درمانی این دارو اختلال ایجاد کند. به طور کلی، گوارگام ممکن است اثربخشی استروژن های دارویی را کاهش دهد.

          تداخل گوارگام با داروهای ضد دیابت:

          درجه ی تداخل آن معمولی است و بهتر است برای مصرف همزمان داروهای ضد دیابت و گوارگام با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است نیاز به تغییر دوز داروهای ضد دیابت باشد.

          علت تداخل: همان طور که اشاره شد، گوارگام سطح گلوکز خون را تغییر داده و موجب کاهش قند خون می شود. کاری که داروهای ضد دیابت نیز به همان منظور مصرف می شوند. در صورت مصرف همزمان گوارگام و داروهای ضد دیابت احتمال کاهش بیش از حد قند خون وجود دارد که خطرناک است.

          به طور کلی مصرف گوارگام در مقدار کم امن است.

          تداخل گوارگام با داروهای ضد فشار خون:

          درجه ی تداخل آن معمولی است و بهتر است احتیاط شود. پیش از مصرف همزمان داروهای ضد فشار خون و گوارگام با پزشک خود مشورت کنید.

          علت تداخل: همان طور که اشاره شد، گوارگام موجب کاهش فشار خون می شود. در صورتی که داروهای کاهش دهنده ی فشار خون نیز همین عملکرد را دارند. در صورت مصرف همزمان گوارگام و داروهای ضد فشار خون احتمال کاهش خطرناک فشار خون بالا می رود.

          تداخل گوارگام با متفورمین: گوارگام می تواند مانع جذب متفورمین شود. برای مصرف همزمان متفورمین و گوارگام با پزشک خود مشورت کنید.

          تداخل گوارگام با پنی سیلین: گوارگام جذب پنی سیلین در بدن را کاهش داده و مانع مبارزه ی پنی سیلین با عفونت های بدن می شود. برای مصرف همزمان گوارگام و پنی سیلین با پزشک خود مشورت کنید.

          خرید گوارگام

          با توجه به نیاز و کاربرد گوارگام کیفیت این محصول مورد اهمیت است. گوارگام در بسته بندی ها و حجم های متفاوت با درصد خلوص های متنوعی در بازار ارائه می شود که اگر قصد خرید گوارگام را دارید بهتر است این نکات را حین انتخاب و تهیه مورد توجه قرار دهید.

          فرم استعلام قیمت
          ثبت اطلاعات
          logo-samandehi